Aká je spotreba tepelného čerpadla v rodinnom dome?

Tepelné čerpadlo volí ako zdroj vykurovania stále viac domácností. Prečo, keď je poháňané drahou elektrinou? Pretože je na rozdiel od elektrokotlov v priemere 3× účinnejšie a teda aj úspornejšie. Urobte si konkrétnu predstavu, aká je spotreba tepelného čerpadla a koľko s ním môžete ušetriť za energie.


Princíp tepelného čerpadla zaistí úspory energie aj financií

Častým argumentom proti obstaraniu tepelného čerpadla býva, že beží na elektrinu, ktorá je veľmi drahá, a preto sa jeho používanie nemôže vyplatiť. Keď sa však pozriete na konkrétne čísla, zistíte, že napriek tomu, a dokonca aj napriek vyššej obstarávacej cene, sa tepelné čerpadlo oplatí a čiastka, ktorú do neho investujete, sa vám do pár rokov vráti.


Vďaka tomu, ako funguje tepelné čerpadlo, je totiž spotreba elektriny tepelného čerpadla veľmi nízka. Elektrinu nepotrebuje na výrobu tepla, pretože ho „iba“ odoberá z vonkajšieho prostredia a odovzdáva vykurovacej sústave, ktorá ho potom rozvádza do vnútorných priestorov, alebo ním ohrieva teplú vodu na umývanie, prípadne vodu v bazéne.


Na porovnanie: zatiaľ čo elektrokotol má účinnosť okolo 99 % a plynový kondenzačný kotol dokonca len 85 %, tepelné čerpadlo dosahuje účinnosť až 350 %.


S tepelným čerpadlom tak ročne ušetríte až ⅔ nákladov na vykurovanie, ak ste doteraz kúrili elektrinou, a približne 50 % nákladov, pokiaľ prechádzate z vykurovania plynom. Keď vezmete tieto úspory za energie a pridáte k nim ešte dotáciu na výmenu neekologického ohrievača, ktorú môžete získať z programu Nová zelená úsporám (už bolo prisľúbené, že v roku 2023, bude podporovaný aj prechod z vykurovania plynovým kondenzačným kotlom), a premietnete do nich cenu tepelného čerpadla, môžete ľahko vypočítať, že návratnosť tepelného čerpadla bude pokojne už 2,5 roka.