Vykurovanie domu tepelným čerpadlom: kedy sa oplatí?

Uvažujete, či sa tepelné čerpadlo hodí na vykurovanie vášho domu? Pre ktoré objekty sa oplatí a pre ktoré nie? A ako ho správne používať, aby ste čo najviac ušetrili na prevádzkových nákladoch? To všetko sa dozviete v nasledujúcom texte.


Vykurovanie tepelným čerpadlom v rôznych typoch objektov

Tepelné čerpadlo je stále častejšie inštalovaným zdrojom vykurovania. Svoju obľubu si získalo predovšetkým vďaka úspornej prevádzke, nenáročnej obsluhe a tiež tomu, že nijako neznečisťuje životné prostredie. Jeho ďalšou veľkou výhodou je, že sa hodí takmer do každého typu domu. Účinne kúriť s ním môžete v novostavbe, ale aj v starom dome po rekonštrukcii alebo aj v pôvodnom stave. Hodí sa tiež do chát a chalúp, pretože sa dá ľahko ovládať cez internet, takže si v dome môžete vzdialene regulovať a monitorovať teplotu aj v čase neprítomnosti av zime ho podľa potreby temperovať, aby nedošlo k vymrznutiu objektu.


Tepelné čerpadlo je vhodné pre objekty s rôznou tepelnou stratou. Pretože má veľmi nízke náklady na prevádzku, vyplatí sa dokonca tým viac, čím väčšiu tepelnú stratu má váš dom. To ale neznamená, že by ste mali zbytočne nechávať unikať z domu teplo. Znížením tepelných strát ušetríte za vykurovanie ešte viac (dokonca vám na vykurovanie môže stačiť tepelné čerpadlo s nižším výkonom, ktoré je pochopiteľne lacnejšie ako vyššie výkonové rady). Pokiaľ teda máte tú možnosť, riešte všetko systémovo a investujte do rekonštrukcie domu, napríklad v podobe výmeny netesniacich okien či zateplenia.


Situácia, v ktorej sa tepelné čerpadlo vyplatiť naopak nemusí, je prípad veľmi dobre zatepleného objektu s tepelnou stratou do 3 kW. U neho budú totiž náklady na vykurovanie také nízke, že návratnosť tepelného čerpadla, ktoré nie je práve lacnou záležitosťou, by bola pomerne dlhá.


Ako správne kúriť tepelným čerpadlom

Aby sa vám kúrenie tepelným čerpadlom vyplatilo, je tiež dôležité ho správne používať. Samotné ovládanie je veľmi jednoduché - nepotrebuje totiž žiadnu obsluhu. Výkon tepelného čerpadla sa riadi automaticky a podľa nastavenej vykurovacej krivky reaguje na vonkajšiu teplotu, čím zaisťuje stabilnú teplotu vnútorných priestorov domu.


Najefektívnejšie tepelné čerpadlo funguje, keď ho nastavíte na vykurovanie na stálu vnútornú teplotu a nebudete ju počas dňa výraznejšie meniť. Dosiahnete tak väčšie úspory na energiách, než keby ste ho napríklad na časť dňa vypínali a potom chceli v krátkom čase dom rýchlo vykúriť na vyššiu teplotu.


Rovnako nie je dobré používať regulačné prvky na vykurovacej sústave, teda najmä termostatické hlavice na vykurovacích telesách. Najlepšie je nechať ich naplno otvorené a teplotu riadiť centrálne samotným tepelným čerpadlom. Pokiaľ budete obmedzovať prietok v jednotlivých miestnostiach, tepelné čerpadlo bude zbytočne kúriť viac, než musí (tento stav sa dá prirovnať k jazde autom so zatiahnutou ručnou brzdou), a účet za elektrinu tak bude zbytočne vyšší.



Štátna dotácia na tepelné čerpadlo zníži obstarávacie náklady na polovicu

Cena tepelného čerpadla môže mnoho ľudí od obstarania odradiť. Ale ak ním nahrádzate neekologický zdroj vykurovania, môžete na tepelné čerpadlo získať dotáciu z programu Nová zelená úsporám. Z tohto programu môžete čerpať prostriedky aj na rekonštrukciu domu, ktorá povedie k energetickým úsporám.


Pokiaľ chcete získať zdroj vykurovania bez vstupnej investície, môžete si zaobstarať tepelné čerpadlo na splátky. Úverom môžete financovať aj fotovoltaickú elektráreň alebo dokonca celú rekonštrukciu domu. To všetko je možné kombinovať aj s vyššie spomínanými dotáciami a výrazne tak uľahčiť rodinnému rozpočtu.


Dotácia zníži obstarávacie náklady na tepelné čerpadlo alebo fotovoltaiku na polovicu, čo je výrazná úľava. Ich obstaranie sa vám ale oplatí aj v prípade, že sa na vás dotácia nevzťahuje. Ich používaním totiž výrazne znížite prevádzkové náklady (pokojne aj na polovicu), a splátky úveru tak budete hradiť z úspor za energie.


Nejde len o peniaze: Vykurovanie tepelným čerpadlom bez námahy, komfortne a ekologicky

V dnešnej dobe má väčšina ľudí na prvom mieste snahu ušetriť čo najviac za drahé energie. Preto mnoho domácností siahne po najlacnejšom druhu vykurovania a používa napríklad vlastné drevo, uhlie alebo dokonca spaľuje odpad.


To má však svoje tienisté stránky. Aj keď sú finančné aspekty veľmi dôležité, nemali by sme zabúdať aj na ďalšie parametre vykurovania. Z čisto praktického hľadiska je to predovšetkým údržba. Zatiaľ čo prevádzka tepelného čerpadla nevyžaduje žiadne vaše zásahy, pri klasických kotloch to bude nákup a skladovanie paliva, prikladanie, čistenie komína atď. To zaberie dosť vášho drahocenného času a čas sú predsa peniaze… A keď budete myslieť aj na budúcnosť, možno vás napadne, že ťahať uhlie alebo napríklad štiepať drevo môže byť vo vyššom veku čím ďalej tým náročnejšie, ak nie neuskutočniteľné.


Nemali by sme zabúdať ani na ekologickú stránku veci. Potľapkávať sa po chrbte za to, koľko ušetríte pri vykurovaní nekvalitným palivom, nie je na mieste. Možno síce šetríte peňaženku, ale nie zdravie. Pokiaľ totiž do ovzdušia unikajú škodlivé emisie, vzniká nielen nepríjemný zápach, dym a prach, ktoré znižujú komfort bývania.